HR

Aktualnosti

Objavljeno: 17.09.2019.

Novi ciklus orguljskih koncerata u zagrebačkoj katedrali - "Sonus caelestis"


Od ove godine zagrebačka katedrala bogatija je za još jedan orguljski festival koji se održava pod nazivom Sonus caelestis. Naziv festivala oslikava orgulje kao instrument kojega se primarna svrha očituje u povezanosti s Nebom, u meditaciji oslonjenoj na umjetnički izričaj te u hvaljenju Stvoritelja ljepotom zvuka.

Zagrebačka nadbiskupija i Institut za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao organizatori festivala, promičući glazbenu umjetnost i čuvajući crkvenu glazbenu baštinu, žele predstaviti velebne orgulje zagrebačke prvostolnice u suradnji s renomiranim hrvatskim glazbenim umjetnicima, katedralnim orguljašima iz zemlje i inozemstva te s najboljim mladim orguljašima.

U fokus festivalskih koncerata stavljena je sakralna glazba za orgulje, koja je kroz više stoljeća oblikovala klasičnu zapadnoeuropsku glazbenu kulturu, a među ciljevima je popularizacija i promicanje glazbe hrvatskih skladatelja koji su kvalitetom svojih kompozicija za orgulje smjestili Hrvatsku na mapu europskih zemalja razvijene orguljske tradicije i kulture.

Ciklus koncerata osmišljen je u dva dijela u sezoni. Prvi dio ciklusa organizira se kroz svibanj i lipanj, a u drugome dijelu koncerti se održavaju kroz mjesece rujan, listopad i studeni, svake druge nedjelje s početkom u 16.45 sati. U ovogodišnjemu proljetnom dijelu zagrebačkoj publici predstavili su se najbolji studenti orgulja Instituta za crkvenu glazbu i Muzičke akademije, među kojima i laureati državnih natjecanja.

Koncerte od rujna do prosinca ove godine priredit će neki od najboljih domaćih orguljaša. Tako će na orguljama prvostolnice nastupiti doajeni hrvatske orguljske scene: dr. art. Ljerka Očić i prof. art. Mario Penzar; koncertno će gostovati i Višeslav Jaklin, regens chori varaždinske katedrale, a jednu od najatraktivnijih kombinacija komornog muziciranja – sinergiju trube i orgulja predstavit će izv. prof. art. Marin Zokić i izv. prof. art. Elizabeta Zalović.

Srdačno vas pozivamo!

Raspored koncerata:

22.9.2019.   dr. art. Ljerka Očić
13.10.2019.   prof. art. Mario Penzar
27.10.2019.   mo Višeslav Jaklin
10.11.2019.   Studenti orgulja Muzičke akademije i Instituta za crkvenu glazbu KBF-a Sveučilišta u Zagrebu
24.11.2019.   izv. prof. art. Marin Zokić (trublja) i izv. prof. art. Elizabeta Zalović (orgulje)

Zagrebačka nadbiskupija
i Institut za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Ispišite stranicu: