HR

Aktualnosti

Objavljeno: 06.09.2019.

Proslavljen blagdan sv. Majke Terezije




U kući družbe Misionarka ljubavi u Jukićevoj ulici proslavljen je u četvrtak 5. rujna blagdan sv. Majke Terezije iz Kalkute. Euharistijsko slavlje prevodio je župnik župe sv. Blaža i dekan Gornjogradskoga dekanata mons. Zlatko Koren.

Mons. Koren je u homiliji istaknuo da je upravo život Majke Terezije poruka da je Evanđelja živa riječ koja i danas nadahnjuje ljude za djelatnu ljubav prema bližnjima. Propovjednik je naglasio da ove godine slavimo 25. obljetnicu pohoda svetog pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj koji je za vrijeme svog pontifikata Majku Terezijom proglasio blaženom. “Sv. Majka Terezija shvatila je da Božja riječ govori baš njoj. Njezin život nam pokazuje da moj bližnji nije netko koga ja biram nego onaj koji je tu kraj mene”, istaknuo je mons. Koren.



Majka Terezija osnovala je katoličku redovničku zajednicu Misionarke ljubavi u indijskoj Kalkuti 1950. godine. Više od 45 godina služila je siromašnima, bolesnima, siročadi i umirućima. Misionarke ljubavi od početne male zajednice s vremenom su prerasle u zajednicu koja ima 5000 redovnica u oko 600 misija, škola i skloništa u 120 država svijeta.

Papa Ivan Pavao II. proglasio je Majku Tereziju blaženom 19. listopada 2003. godine, a 4. rujna 2016. papa Franjo proglasio ju je u Vatikanu svetom.

Majka Terezija više puta posjetila je Hrvatsku. 1979. godine u prostorijama Zagrebačke nadbiskupije u Branjugovoj ulici Misionarke ljubavi započele su svoj apostolat u Zagrebu. Zagrebačka nadbiskupija osigurala je nove prostore za samostan i kuću Misionarka ljubavi a u godini Velikog Jubileja prostore je blagoslovio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Župnik njene župe u rodnom Skoplju i svećenik koji je obilježio njezino odrastanje u vjeri bio je hrvatski svećenik p. Franjo Jambreković, SJ, a u Indiji je surađivala s hrvatskim misionarom p. Antom Gabrićem, SJ. Skupština grada Zagreba 19. srpnja 1990. proglasila ju je počasnom građankom grada Zagreba.


IKA/Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
 
Ispišite stranicu: