Biskup Gorski: Bez djelatne ljubavi euharistija je neučinkovita

13.4.2017.FOTOGALERIJA

HOMILIJA BISKUPA GORSKOG - AUDIO

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predvodio je na Veliki četvrtak 13. travnja 2017. godine, Misu Večere Gospodnje u zagrebačkoj prvostolnici u zajedništvu s pomoćnim biskupima mons. Valentinom Pozaićem, mons. Ivanom Šaškom, mons. Mijom Gorskim, svećenicima i okupljenim vjernicima.


 
Homiliju je izrekao biskup Gorski, koji je na početku istaknuo kako nam je Isus kao oporuku ostavio najljepši dar – otajstvo svoje blizine u kruhu i vinu. Htio je da njegova dobročinstva ostanu trajno kod nas, htio je da se duše naše, otkupljene njegovom krvlju, uvijek posvećuju njegovom mukom i stoga nama učenicima naređuje da neprestano vršimo ta otajstva vječnoga života – rekao je biskup Gorski. Činjenica, nastavio je, da je Krist prisutan, istinski, stvarno i bitno, nepromijenjena je vjera Crkve i samo onaj koji tako vjeruje smije sjesti za euharistijski stol i blagovati.


 
Naglasio je kako tu stvarnu Kristovu prisutnost treba posebno naglašavati u vremenu u kojem realno postaje virtualno, nestaje intima tijela i duše, u kojem se sve želi kao u izlogu iznijeti na ulicu, u kojem se često od euharistije želi učiniti samo zanimljiva predstava, ili je oblikovati prema svojim prohtjevima. Podsjetio je biskup da euharistija nema svrhe bez nade u vječni život, te da blagujući kruh života Krist učvršćuje našu nadu te da tako i sami postajemo nada svijeta. Kako nam je potrebna ta nada u ovom sveopćem kaosu! Kako nam je potreban cilj u našim lutanjima – napomenuo je biskup Gorski.


 
U nastavku svoje homilije osvrnuo se na Isusovu gestu pranja nogu, koja je, kako je rekao, daleko iznad našeg razumijevanja kršćanstva. Krist se i danas saginje u poniznom činu služenja, saginje se u svojem Tijelu koje je Crkva.

U svojim vjernim služi u ljubavi po našim bolnicama, našim staračkim domovima, našim ustanovama za djecu, po našim župnim caritasima. Ta ljubav ima tako različite i bezbrojne oblike služenja, a svi se nadahnjuju i izviru iz otajstva euharistije.


 
Ništa nas, braćo i sestre, napomenuo je biskup, ne smije pokolebati u nasljedovanju ponizne geste našeg Spasitelja, da služimo braću i sestre u ljubavi Kristovoj. Doista, nema euharistije bez pranja nogu, bez poniznog služenja braći i sestrama, bez djelatne ljubavi euharistija je neučinkovita – zaključio je biskup Gorski.Po završetku homilije uslijedio je obred pranja nogu, a nakon popričesne molitve, kardinal Bozanić prenio je Presveti oltarski sakrament u Oltar Svetoga Križa, pokrajnji oltar zagrebačke katedrale.
 
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
 
 
 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr